Zo gaat je oude trap weer een mensenleven mee

Met deze oplossing spaar je veel tijd en geld uit”

Je trap zet een grote stempel op de uitstraling van je huis. Wil je je trap bekleed, geverfd of strak? En wat als je trap er zo slecht aan toe is dat je er niets meer mee lijkt te kunnen? Stork Interieurspecialist voerde een complete traprenovatie uit die ieders mond deed openvallen.  

Al vijftien jaar doet Bas Wondergem van Stork Interieurspecialist alles op het gebied van interieur: vloeren leggen, bekleden, egaliseren, uitmeten, noem maar op. Maar een complete traprenovatie had hij nog niet op zijn naam staan. Totdat hij een trap aantrof die zó gehavend was dat er meer uit de kast getrokken moest worden om de trap strakker dan ooit te krijgen. “Het ging om een mooie oude trap die flink versleten was. Er zaten lijmresten, stukjes die eraf waren, het loopvlak dat was weggesleten. De klant dacht erover om de trap te laten bekleden met tapijt, maar het liefst wilde hij toch voor een strakkere uitstraling gaan. Dat kun je voor elkaar krijgen door materialen te gebruiken als PVC, marmoleum, laminaat of vinyl. Maar in dit geval kozen we voor trappanelen, die je als het ware over de oude trap heen plaatst. Een precisiewerkje waarbij je echt tot de millimeter nauwkeurig moet werken.”

Mooi én voordelig

Nieuw gereedschap werd aangeschaft, met een trapspin werd alles haarfijn opgemeten en met een goede cirkelzaag werden de panelen uitgezaagd. “Als Stork Interieur niet had voorgesteld om een complete traprenovatie uit te voeren, dan was het een veel duurder en intensiever project geworden. Dan had er echt een timmerman aan te pas moeten komen om de houtdelen te egaliseren.” Met deze oplossing is er dus veel tijd en vooral geld uitgespaard, met een mooier eindresultaat als gevolg. Toch was het wel even spannend of het zou werken met de trappanelen. “De trap was namelijk zó slecht dat ik me afvroeg of de panelen wel goed op de oude trap bleven zitten. Dat was gelukkig zo. Met het resultaat zijn we echt heel blij. Er zit nu een gloednieuwe trap in en als je er met pantoffels overheen loopt, is er geen enkele reden dat de treden zullen slijten. Een trap als deze kan zo 80 jaar mee.”